به گزارش سلام لردگان به نقل از خبرگزاري مهر: استان چهارمحال و بختياري سرچشمه زاينده رود است و رودخانه زاينده رود از شهرستان سامان استان چهارمحال و بختياري عبور مي کند.
رودخانه زاينده رود موجب شده است شهرستان سامان استان چهارمحال و بختياري به يکي از بزرگرترين توليد کنندگان محصولات باغي کشور از جمله بادام، هلو، گردو و... تبديل شود.
همچنين شهرستان به برکت وجود رودخانه زاينده رود به شهرستان توريستي و گردشگري تبديل شده است و سالانه هزاران نفر گردشگر وارد اين شهرستان مي شوند و ورود گردشگر بجز اينکه شهرستان را از محروميت بيرون آورده و موجب رشد و توسعه روستا و بالا رفتن درآمد مردم روستاهاي اين منطقه شده است. اين فرايند کل استان را نيز تحت تاثير قرار داده و آن را نيز در مسير رشد و توسعه قرار داده است.
اين در حالي است بحث تغيير مسير رودخانه با احداث تونل(تونل گلاب) چندين سالي است که موجب نگراني مردم شهرستان سامان و ديگر مردم استان شده است.
با قرار داشتن 18 هزارهکتار از باغات استان در شهرستان سامان و با تغيير مسير رودخانه زاينده رود فاجعه اي بزرگ در صنعت کشاورزي در شهرستان و استان چهار محال و بختياري پيش خواهد آمد و شهرستان سامان استان چهارمحال و بختياري که يک شهر توريستي و کشاورزي در کشور است در مسير نابودي قرار مي گيرد.
از بين رفتن باغات ميوه و کاهش توليد محصولات باغي در کشور، افزايش واردات محصولات باغي، بيکاري مردم در استان چهارمحال و بختياري و مهاجرت و مشکلات به وجود آمده در اين خصوص و.. را مي توان از نمونه مشکلات به وجود آمده در آينده در پي تغيير مسير رودخانه عنوان کرد.
با توجه بر اينکه اين شهرستان بيش از 46 هزار تن هلو توليد مي کنند و ده درصد بادام کشور را به خود اختصاص داده است ضرورت پيگيري مسئولين استان و کشور را در اين خصوص مي طلبد.
اين استان در حالي که سرچشمه دو رودخانه مهم کشور کارون و زاينده رود است با مشکل کم آبي و خشکسالي شديد مواجه است به گونه اي که بيش از 240 روستاي استان با تانکر اب رساني مي شود و بيش از 400 قنات در اين استان خشک شده است.
هيچ گونه شفاف سازي درستي در مورد پروژه تونل گلاب صورت نگرفته است
فرماندار شهرستان سامان در اين خصوص به خبرنگار مهر مي گويد: آب موضوع بسيار مهمي است و با توجه به تغييرات اقليمي و کاهش بارندگي برف در سال اخير با خشکسالي شديد اين استان مواجه است.
قرباني با بيان اينکه از 11 دشت استان 10 دشت ممنوعه معرفي شده است و برداشت آب از دشت هاي استان غير ممکن است، اذعان داشت: شهرک صنعتي شهر سامان و اهالي شهر سامان با کمبود آب مواجه هستند.

وي با اشاره به اينکه آب شرب مجموعه تاريخي و گردشگري پل زمانخان از شهر سامان تامين مي شود، عنوان کرد: اين مکان با توجه بر اينکه نزديک ترين نقطه به رودخانه زاينده رود است با مشکل کم آبي براي گردشگران و مسافران روبه رو است.
وي با بيان اينکه درباره اجراي تونل گلاب هيچ گونه شفاف سازي درستي صورت نگرفته است، اذعان داشت: اين پروژه مجوزات قانوني براي اجرا و انتقال تونل را دارا نيست.
قرباني با اشاره بر اينکه درباره اين پروژه بايد شفاف سازي صورت گيرد و مجوزات قانوني بايد براي مردم اين استان در راستاي اين پروژه ارائه شود، عنوان کرد: با تغيير مسير تاريخي رودخانه زاينده رود باغاتي که کشاورزان اين شهرستان در انها سرمايه گذاري داشتند از بين خواهد رفت و ديگر قطب گردشگري سامان در اين استان و کشور وجود نخواهد داشت.
وي بيان داشت: در پيگيري مشکلات و معضلات حفر و بهره برداري از تونل گلاب با تمام توان و استفاده به کار گيري همه ظرفيت هاي قانوني از طريق مقامات مسئول استاني و کشوري، نمايندگان مجلس شوراي اسلامي پيگيري همه جانبه و مستمر صورت خواهد گرفت.
ابعاد مختلف تغيير مسير رودخانه بايد به مردم استان شفاف سازي شود
رئيس کميته صيانت از آب استان نيز در اين خصوص با اشاره بر اينکه در حال حاضر وضعيت آب در استان بسيار فلاکت بار است، بيان داشت: کمبود آب و خشکسالي براي اين شهرستان فاجعه اي بسيار عميق و بزرگ است که معيشت مردم شهرستان سامان و استان را به خطر خواهد انداخت چرا که معيشت مردم و کشاورزان شهرستان سامان با آب گره خورده است.
حجت الاسلام جعفري با بيان اينکه ابعاد مختلف اين فاجعه بايد به مردم استان شفاف سازي شود، بيان داشت: بايد گفتمان تمام مردم و استان يکي باشد و همه با يکديگر وحدت داشته باشند.
وي با اشاره به اينکه در استان ارتباطات مسئولين استان با مسئولين کشوري ضعيف است، اذعان داشت: در اين استان وحدت وجود ندارد و وحدت رويه بايد در تمامي مسئولين مردم و قشرهاي مختلف به وجود آيد.
در تونل گلاب قوانين يونسکو مراعات نشده است
استاد يار مرکز تحقيقات کشاورزي و منابع طبيعي چهار محال و بختياري چهار محال و بختياري نيز در اين خصوص با بيان اينکه هيچ گونه آلودگي در رودخانه زاينده رود وجود ندارد، به خبرنگار مهر مي گويد: رودخانه زاينده رود قدرت تصفيه و خود پالايي طبيعي دارد.
رحيم علي محمدي با بيان اينکه رودخانه زاينده رود زايش دارد چرا که ورودي و خروجي رودخانه زاينده رود در سرچشمه و خروجي يکي است، اذعان داشت: تونل گلاب ظرفيت انتقال 22.5 متر مکعب در شرايط عادي را دارا است، و در هر ثانيه اين تونل 30 متر مکعب در ثانيه آب انتقال مي دهد.

وي با اشاره بر اينکه در تونل گلاب هيچ گونه از قوانين يونسکو مراعات نشده است، عنوان کرد: در اين پروژه مطالعات زيست محيطي سرشاخه انجام نشده است و بايد مشکلات زيست محيطي سر شاخه حل شود.
وي با بيان اينکه دهانه تونل گلاب چهار و نيم متر است، بيان داشت: انتقال اب از اين تونل براي استان مصيبت بار است و اين پروژه يک پروژه کارشناسي نيست.
علي محمدي با بيان اينکه اين تونل موجب تخليه آب زير زميني در روستا هاي بالا دست زاينده رود شده است، تصريح کرد: براي همين است که ساخت تونل گلاب 20 سال طول کشيده است در حالي که اين پروژه بايد هفت ساله به اتمام مي رسيد.
از بين رفتن اکو سيستم طبيعي با بهره برداري و انتقال آب از طريق تونل گلاب
رئيس مرکز تحقيقات آب دانشگاه شهرکرد نيز در اين خصوص به خبرنگار مهر تاکيد کرد: با به بهره برداري رسيدن تونل گلاب فاجعه زيست محيطي در استان چهار محال و بختياري و اصفهان به وجود خواهدآمد و اکو سيستم طبيعي در اين استان ها از بين خواهد رفت.
دکترحسين صمدي با اشاره بر اينکه با توجه به مطالعات صورت گرفته رودخانه زاينده رود هيچ گونه آلودگي در پايين دست رودخانه زاينده رود در چهار محال و بختياري مشاهده نشده است، بيان داشت: اين رودخانه با توجه به شيب، دبي، تلاطم و اکسيژن دهي يک تصفيه خانه طبيعي است.
وي با بيان اينکه با اجرايي شدن و به بهره برداري رسيدن اين تونل نسل هاي هاي آينده ما را نخواهند بخشيد، عنوان کرد: حل مشکل تونل گلاب در اين استان بايد مورد توجه قرار گيرد و بايد مسئول کشوري در جريان اين پروژه و مشکلات اين پروژه براي استان قرار گيرند.
مسير رودخانه مسير رو فاضلاب ها خواهدشد
صمدي با بيان اينکه فاجعه ابعاد وسيعي را دارا است، بيان داشت: با کاهش دبي آب در منطقه سامان مسير رودخانه مسير رو فاضلاب ها خواهدشد و اين موضع خسارت زيادي به باغات و مراتع طبيعي اين شهرستان وارد خواهد کرد.
وي بيان داشت: حفر اين تونل براي استان و شهرستان سامان بسيار خطر ناک است.
...............................
گزارش از زهرا مرادي سوادجاني